در این مقاله می خوانید :
سولاریوم در واقع لامپ های برنزه کننده ای بوده که با تابش اشعه UV باعث برنزه شدن رنگ پوست می شوند، به سولاریوم tanning bed /sunbed یا sunlamp نیز تلقی می شود.
اشعه UV که از سولاریوم تابانده می شود باعث افزایش ریسک سرطان پوست می شود، هیج روش مطمئن و ایمن برای برنزه کردن پوست چه از طریق سولار و چه از طریق نور خورشید وجود ندارد، هر بار که پوست تحت تابش اشعه UV چه از طریق سولار و چه از طریق نور خورشید قرار بگیرد ریسک سرطان پوست افزایش می یابد. استفاده از سولاریوم نسبت به نور خورشید برای برنزه کردن اصلاً برتری خاصی ندارد و روش ایمنی نیست.
-
ابتلا به سرطان پوست :
تماس بیش از حد با اشعه UV علت اصلی سرطان های پوست و پیری زودرس می باشد. مهمترین سرطان پوست سرطان خال یا ملانوم است. تحقیقات نشان می دهد که استفاده از سولاریوم باعث افزایش ریسک سرطان پوست و پیری زودرس می شود، کسانی که برای برنزه شدن از سولاریوم استفاده می کنند 20 درصد نسبت به کسانی که استفاده نمی کنند افزایش ریسک بیشتری برای ایجاد ملانوم دارند و این درصد به 59 درصد افزایش می یابد اگر این تماس قبل از سن 35 سالگی اتفاق افتد، ریسک ملانوم در کسانی که مرتب از سولاریوم استفاده می کنند یا در سنین خیلی پایین از سولار استفاده می کنند بیشتر است.
ریسک سایر سرطان های پوست علاوه بر ملانوم نیز در اثر تماس بیش از حد با آفتاب و سولار افزایش میابد از جمله افزایش ریسک SCC و BCC را میتوان نام برد.
-
میزان تابش اشعه UV در سولاریوم :
در سولاریوم در واقع تابش اشعه UV سه برابر اشعه آفتاب در یک ظهر تابستانی است، اشعه UV به عمقی ترین لایه های پوستی نفوذ می کند و باعث تخریب لایه های پوستی و پیری زودرس و ایجاد چین و چروک و از دست رفتن الاستیسیتی پوست، کاهش بافت کلاژن در سطح پوست و در نهایت ایجاد لک های سفید و قهوه ای در پوست می شود. دوزهای بالای UV باعث سوختگی پوست و آسیب به DNA و سلولهای کراتینوسیت و افزایش احتمالی سرطان پوست می شود.
*بخوانید: مراقبت از پوست!
-
تاثیر برخی داروها بر حساسیت پوست:
برخی داروها باعث افزایش حساسیت فرد به نور UV می شوند از جمله آنتی بیوتیک ها، برخی داروهای ضد فشار خون و ضد افسردگی، برخی داروهای پوستی، داروهای کم کننده سیستم ایمنی بدن و NSAID ها. استفاده از این داروها و تحت اشعه UV قرار گرفتن باعث سوختگی خیلی شدید می شوند.
هر انسانی در طول زندگی یک دوز مشخصی از UV دریافت می کند که افزایش این دوز UV به هر دلیلی چه در بیماریهای پوستی که فرد تحت درمان با اشعه کنترل شده قرار می گیرد چه خوابیدن طولانی مدت برای برنزه کردن در نور آفتاب و سولار باعث افزایش ریسک سرطان پوست می شود، نکته مهم دیگر اشعه UV در نور آفتاب و سولار عامل اصلی آسیب به چشم در ناحیه قرنیه است که باعث ایجاد کاتاراکت و التهاب و آب مروارید در سنین پایین می شود.
متخصصان پوست برنزه شدن با سولاریوم را در هیچ شرایطی توصیه نمی کنند. پوست برنزه شده، پوست سالمی نیست (به رنگ پوست خودتان افتخار کنید) مراقبت از پوستتان باعث جلوگیری از پیری زودرس و کاهش ریسک سرطان پوست می شود. اگر لازم است برنزه شوید از روش Fake مانند کرم های برنزه کننده استفاده کنید.
بر اساس آمار سالانه 5/3 میلیون نفر سرطان غیر ملانومی و 70000 نفر ملانوم که عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان پوست است تشخیص داده می شوند.
شایع ترین عامل ایجاد سرطان پوست تماس با اشعه UV چه از طریق سولاریوم و چه از طریق نور آفتاب است، اگر چه هنوز افرادی هستند که برای برنزه شدن به طور منظم خودشان را در معرض اشعه UV قرار بدهند.
*بخوانید: میکرونیدلینگ و زییایی!
-
بین سولاریوم و نور خورشید کدام بهتر است؟
واقعیت این است که ما متخصصان پوست معتقدیم هیچکدام.
وقتی پوست تحت اشعه UV قرار می گیرد پوست آسیب می بیند و ملانین زیاد شده و باعث برنزه شدن پوست می شود. حتی نور آفتاب طبیعی، ایمن نیست و یک سوختگی شدید و ریسک ایجاد کانسر پوست را حدود 2 برابر می کند، از آفتاب داغ وسط ظهر پرهیز کنید.
هر چه که در طول زمان میزان تماس با اشعه UV محدود باشد احتمال ریسک سرطان در طول زمان کاهش می یابد.
-
نکات مهمی که ما برای جلوگیری از آسیب پوست همیشه توصیه می کنیم :
- سعی کنید با نور آفتاب مستقیم بین 10 صبح تا 4 بعد از ظهر تماس نداشته باشید.
- از کلاه و دستکش و عینک برای محافظت بیشتر از آفتاب استفاده کنید.
- از سولاریوم استفاده نکنید، حتماً از ضد آفتاب استفاده کنید.
- برای داشتن پوست سالم حتماً از ضد آفتاب SPI دار با حداقل SPI 30 استفاده کنید.
- استفاده از ضد آفتاب در فصول سرد سال (زمستان) نیز اجباری است چون اشعه آفتاب می تواند به اندازه تابستان شدید باشد.