علل ریزش مو و درمان آن

ریزش مو
4.8
(657)

ریزش مو در هر دو جنس وجود دارد و می تواند بار روانی زیادی را روی فرد مبتلا ایجاد می کند، ریزش مو انواع مختلف دارد  که با مشخص شدن علت، درمان صحیح باید شروع شود.

انواع ریزش مو

  • ریزش موی ارثی یا آندروژنیک آلوپسی چیست؟

از شایع ترین علت های ریزش مو است که در زنان و مردان پترن این نوع ریزش مو با هم متفاوت است، ولی هر کدام از هر دو جنس می توانند پترن جنس مخالف را داشته باشند ، در مردان اغلب ریزش به صورت خالی شدن موها از جلوی سر و کنارهای شقیقه می باشد و در خانم ها اغلب خودش را به صورت نازک شدن موها از جلوی سر و باز شدن فرق سر نشان می دهد.

ریزش مو

این پترن ها در واقع منعکس کننده فولیکول های مو حساس به هورمون مردانه هستن که باعث کوتاه شدن فاز رشد مو و نازک شدن موها و در نهایت ریزش در این نواحی می شوند. در خانمها ممکن است سایر علائم بالا بدون هورمون مردانه نیز وجود داشته باشد مانند پر مویی و وجود موی ضخیم ، اختلالات تخمدانی ، به هم ریختن عادت ماهیانه ، جوش صورت و ناباروری ، که وجود این علائم آزمایش هورمونی درخواست می شود و در عدم وجود سایر علائم اختلال هورمونی آزمایش هورمونی ارزش چندانی برای خانم ها ریزش مو الگوی ارثی ندارد و اغلب آزمایشات هورمونی در این خانم ها نرمال است.

  • ریزش مو در اثر استرس:

به ریزش مو در اثر استرس روحی یا جسمی تلوژن افلوویوم گفته می شود، تلوژن افلوویوم وقتی اتفاق می افتد که تعادل سیکل های رشد و استراحت فولیکول مو به هم می خورد ، به صورت نرمال 85 تا 90 درصد فولیکول های مو در فاز آناژن یا فاز رشد فولیکول مو وجود دارند که به صورت متوسط حدود 3 سال طول می کشد (در افراد مختلف 2 تا 6 سال).

حدود 2 تا 3 درصد ، در مرحله کاتاژن یا مرحله گذر از فاز رشد به فاز تلوژن یا ریزش قرار دارند. در مرحله تلوژن که حدود 10 تا 15 درصد موها به طور متوسط در این فاز قرار دارند، مو ریزش پیدا می کند و حدود 3 ماه به طول می انجامد. وارد شدن استرس روحی و جسمی به فرد باعث می شود تا موهایی که در فاز آناژن هستند به طور ناگهانی وارد فاز تلوژن شده و درصد تلوژن به جای 10 تا 15 درصد به 50 درصد افزایش یابد و این باعث ریزش بیش از حد موها در هنگام شانه کردن و یا حمام کردن و در نتیجه کاهش  مقدار کلی موها در ناحیه سر می شود. اغلب فاصله استرس تا شروع ریزش موها 3 تا 4 ماه می باشد.

استرس می تواند به عوامل بیرونی و درونی تقسیم شوند، استرس روحی شدید بیماریهای سخت خیلی شدید ، عمل جراحی ، کاهش وزن خیلی شدید ، مصرف برخی داروها یا به دنبال قطع قرص های جلوگیری ، وجود بیماریهای تیروئید، زایمان همه از عوامل ایجاد کننده تلوژن افلوویوم می باشد که معمولاً درمان خاصی ندارد و به مرور زمان و با برطرف شدن علت زمینه ای برطرف می شود.

  • آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه ای:

مشخصه ریزش موی سکه ای وجود یک ناحیه کاملاً بدون مو در ناحیه سر یا ناحیه ریش می باشد که اغلب به صورت محدود وجود دارد. در صورتی که کل سر را درگیر کند آلوپسی توتالیس “ می شود و در صورتی که موهای کل بدن را درگیر کند ” آلوپسی یونیورسالیس “ نامیده می شود. اغلب بیماران به طور ناگهانی متوجه خالی شدن موها در ناحیه خاص سر یا ریش می شوند علت این نوع ریزش موها اشتباه سیستم ایمنی بدن است که به فولیکول موی خودش حمله می کند و آن را از بین می برد و اغلب به دنبال استرس های خیلی شدید یا در زمینه بیماری های تیروئیدی یا سایر بیماریهای خود ایمنی ایجاد می شود.

  • ریزش موتریکوتیلومانیا:

نوعی بیماری روانی است که بیمار نیاز شدید به کندن موها در ناحیه سر ، ابروها یا مژه ها دارد و درمان آن مشاوره با روان پزشک و شروع داروهای اعصاب است.

نوعی دیگر از ریزش مو به نام ریزش مو تراکشن Traction یا ریزش موی ناشی از کشش زیاد است که اغلب در دختران جوان به دنبال بستن موها بسیار سفت از ناحیه پشت سر دیده می شود و باعث ریزش موهای جلوی سر به علت فشار بیش از حد به ریشه موها می شود و در صورتی که این کشش طولانی مدت ادامه یابد، متاسفانه فولیکول مو در ناحیه جلوی سر از بین می رود و ریزش موها، دائمی می شود.

  • آیا کمبود مواد مغذی می تواند باعث ریزش مو شود؟

کمبود پروتئین و آهن در رژیم غذایی باعث ریزش موها و نازکی موها می شود که باید اصلاح شود و همچنین کمبود ویتامین “د” باعث ریزش موها می شود که با اصلاح رژیم غذایی و یا مصرف قرص های لازم برطرف می شود.

  • اسکارینگ آلوپسی چیست؟

ریزش مو در یک سری بیماریهای خاص اهمیت زیادی دارد زیرا مویی که ریزش پیدا کرده دیگر رویش نمی یابد و کنترل بیماری در مراحل اولیه بسیار اهمیت دارد، در این نوع ریزش موها بیماری های التهابی مانند لیکن پلان و لوپوس پوستی ، فولیکول مو را تخریب می کنند و مانع از رویش مجدد موها می شوند، اهمیت این بیماری ها در تشخیص زودرس است که حتماً توسط متخصص پوست و مو باید معاینه شود و نمونه برداری از سر، انجام گیرد و داروهای جدی جهت کنترل بیماری شروع شود.

 

*بخوانید: لیزر موهای زائد !

 

  • راه های درمان انواع ریزش موها:

با مشخص شدن علت ، درمان مختلف برای ریزش مو تجویز می شود :

  1. در ریزش موی ارثی الگوی زنانه و مردانه ماینوکسیدیل 2 درصد برای خانم ها و 5 درصد برای آقایان،( FDA تائیدیه سازمانی غذا و دارو آمریکا را دارد ) مهمترین نکته در مصرف ماینوکسیدیل اسفاده طولانی مدت از محلول است ، استفاده کوتاه مدت و یا نا منظم آن فایده ندارد.
  2. در ریزش موی ناشی از استرس یا تلوژن افلوویوم معمولاً بعد از برداشته شدن علت استرس خود به خود بهبود می یابد.
  3. در ریزش موی سکه ای در موارد محدود اغلب خود محدود است و بهبود خود به خودی دارد ولی ممکن است 6 ماه تا یک سال رویش مجدد موها طول بکشد و برای تسریع بهبود می توان از آمپول های موضعی در ناحیه ریخته شده استفاده کرد تا در رویش مجدد تسریع شود، در مواردی که بسیار گسترده است و آلوپسی آره آتا ناحیه ای وسیعی از سر را درگیر کرده بسته به شرایط بیمار می توان از داروهای خوراکی استفاده کرد.
  4. ریزش موی ناشی از کمبود تغذیه با اصلاح رژیم برطرف می شود.
  • نکاتی در مورد ریزش موها:

— استفاده از شامپوها تاثیر چندانی روی ریزش یا رویش مجدد موها ندارد و اغلب شامپوها حالت دهنده موها هستند و برخی شامپوها مانند کتوکونازول درمانی جهت بیماری پوسته و شوره استفاده می شوند.

— استفاده از مکمل ها مانند Hairvit و Hairtamyn  در ریزش موهای ارثی و آلوپسی آره آتا و غیره تأثیر اندکی در رویش مجدد دارد مگر بیمار کمبود تغذیه ای داشته باشد.

— شستشوی مکرر موها باعث ریزش مو نمی شود ولی ممکن است باعث خشکی ساقه موها شود که باید از روغن های مختلف یا ماسک مو برای برطرف کردن خشکی استفاده شود.

سشوار یا اتو کردن یا استفاده از ژل و کتیرا باعث ریزش موها نمی شود ولی به ساقه موها آسیب می زند ، می تواند باعث خشکی و نازکی ساقه موها و موخوره شود.

 

 

دکتر سولماز نخعی زاده متخصص پوست مو و زیبایی

این پست چقدر مفید بود؟

امتیاز دهید !

امتیاز میانگین : 4.8 / 5. تعداد آرا : 657

تاکنون کسی رأی نداده است شما اولین نفر باشید !

Related Posts

Leave a comment