در این مقاله می خوانید :
پی آر پی PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) و درمان آندروژنیک آلوپسی یا ریزش موی ارثی
با توجه به شیوع ریزش موی ارثی در جمعیت نرمال و اثر آن در زندگی اجتماعی و اختلال روحی افراد درمان آن اهمیت زیادی پیدا می کند.
PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) اخیراً در درمان ریزش موی ارثی بسیار مشهور شده است و در این مقاله به بررسی مقالات مختلف و مقایسه بیمارانی که برای ریزش موی ارثی آنها پی آر پی PRP انجام شده و گروه دیگری به عنوان کنترل که PRP انجام نشده می پردازیم و تاثیر دو گروه را با هم مقایسه می کنیم.
-
پی آر پی PRP چیست؟
PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) یک محصول اتولوگ می باشد به این معنی که از خون وریدی خود فرد گرفته می شود و به خودش نیز تزریق می گردد و در نتیجه احتمال انتقال عفونت و واکنش آلرژیک وجود ندارد. خون وریدی حدود 10 سی سی از فرد گرفته می شود و در درون کیت های خاصی ریخته شده و با دور مشخص سانتریفیوژ می شود. در حال نرمال میزان پلاکت در بدن فرد نرمال حدود 1.5 تا 4.5 میلیون می باشد، در حالی که این میزان در PRP به 4 تا 5 برابر افزایش می یابد ،پی آر پی PRP آماده شده حاوی مقادیر زیادی فاکتورهای رشد مختلف و پروتئین می باشد که باعث تحریک و ترمیم بافت می شود و نقش مهمی در رشد فولیکول مو دارند.
-
ریزش موی ارثی چیست؟
آندروژنیک آلوپسی یار ریزش موی ارثی یک اختلال ژنتیک است که مشخصه آن آتروفی یا کوچک شدن فولیکول مو و در نهایت از بین رفتن فولیکول مو می باشد که به صورت بالینی ابتدا نازک شدن موها اتفاق می افتد و سپس موها دچار ریزش می شوند.
در مطالعات انجام شده بیماران را به دو گروه تقسیم کرده اند، آنهایی که جهت درمان آنها PRP انجام شده و گروهی که به عنوان کنترل انتخاب شده اند به این معنی که برای درمان از PRP استفاده نشده است. مقایسه این دو گروه نشان داده است که بیشترین تاثیر PRP در افزایش تراکم و ضخامت موها در 2 سانتی متر و سپس در کاهش ریزش مو بوده نسبت به گروهی که PRP برای آنها انجام نشده است ، از آنجا که آندروژنیک آلوپسی شایع ترین نوع ریزش مو است و 50% جمعیت نرمال از آن رنج می برند و جنبه ژنتیک در آن نقش دارند درمان اهمیت زیادی پیدا می کند علت آندروژنیک آلوپسی، حساس بودن فولیکول مو و در نهایت از بین رفتن فولیکول مو و ریزش موها در ناحیه سر می شود.
* بخوانید : درمان ریزش مو و علل آن!
-
روش های درمان ریزش موی ارثی:
جهت درمان روشهای روش های مختلف درمانی وجود دارد که در مردان در موارد خفیف تا متوسط فیناستراید و فینوکسیدیل و در خانمها بسته به وجود یا عدم وجود مشکل هورمونی مهار کننده رسپتورهای حساس شده به DHT و مینوکسیدیل توصیه می شود.
PRP دریچه جدید درمان آندرژونیک آلوپسی می باشد که مطالعات موثر بودن آن را در موارد خفیف تا متوسط نشان داده اند.
-
چگونگی انجام پی آر پی PRP :
فواصل انجام اغلب یک ماهه است و تعداد دفعات انجام در مطالعات مختلف متفاوت بوده، اغلب سه نوبت ذکر شده که پس از آن بیمار در فواصل سه ماهه ویزیت می شود و در صورت نیاز مجدداً PRP استفاده می شود. بهترین زمان قضاوت برای تاثیر PRP چهار ماه بعد از انجام اولین نوبت است که نسبت به ماینوکسیدیل که 3 ماه بعد از شروع استفاده از آن است به نظر می رسد که تاثیر کندتری دارد.
-
عوارض پس از انجام پی آر پی PRP :
عوارض PRP شامل درد در محل تزریق، خارش بعد از انجام، پوسته ریزی و سردرد گذرا و گاهی حتی تشدید موقت ریزش موها می باشد که ظرف یک ماه بهبود می یابد ، عوارض ماندگار و جدی در تزریق PRP وجود ندارد.
نکاتی که مطالعات آینده باید آن را روشن کنند میزان ماندگاری اثر PRP و تعداد جلسات و لزوم استفاده از کیت های خاص می باشد. به نظر می رسد که پی آر پی PRP در حال حاضر در کنار درمان دارویی برای درمان آندروژنیک آلوپسی یک درمان خوب و موثر می باشد که مطالعات آینده باید میزان ماندگاری و فواصل تکرار را مشخص کنند.